• info@violemaribor.com

 

 

Potem ko so Viole vendarle dočakale prvo trofejo, saj je Maribor osvojil prvi naslov pokalnih zmagovalcev v novi mladi državi Sloveniji, pa je vijoličaste in seveda predvsem Viole čakal prvi nastop v evropskih pokalih. Navdušenje je bilo za tiste čase ogromno in mnogo mladih mariborčanov, ki takrat še niso poznali ultras življenja je svoj novi dom našlo na jugu. Takoj po končani sezoni je že bil znan prvi nasprotnik, nogometaše Maribora je čakal Hamrun iz Malte.

Časa pred samo tekmo je Violam čedalje bolj zmanjkovalo, tako da ni bilo možnosti, da bi si nekateri člani privoščili »izlet« v Trst, da bi šli v nabavo bakelj, in tako ni bilo druge možnost kot da so se 4 Viole odločile da gredo po pirotehniko v avstrijski Gradec. Tam so bili nemalo presenečeni kajti o bakljah in dimnih bombah ni bilo ne duha ne sluha, ker ni bilo drugega so se odločili nabavit največje vulkane in bengalski prašek (gre za prašek, ki ga posipaš in prižgeš, gori podobno kot baklja na podu op.a.). Pri povratku v Maribor so se te Viole odločile, da bodo poskusile prižgat en vulkan, da vidijo kako to sploh funkcionira. Ustavili so se v nekem gozdu v bližini Pesnice. Bil je vroč dan v avgustu, trava nadvse suha in kakor hitro so prižgali vulkan je v trenutku par kvadratnih metrov trave začelo zelo goret. Nastala je panika, najbolj priseben med njimi je odletel v avto po odejo in gasilni aparat, tako da so na srečo uspeli vse pogasiti. Pri povratku v Maribor so taisti člani Viol prevzeli dva takrat povsem nova transparenta, katera so se odločili promovirat prav na tej tekmi. Prvi je bil dolg 10 m in na njem je pisalo MI(srce) MARIBOR, medtem ko je drugi bil malce daljši, okoli 15 m, na katerem pa je pisalo NK MARIBOR VIOLE. Slednjega so naslednjo sezono Viole prerezale in so koristili samo del Viole s smrtno glavo. Cena teh dveh transparentov je bila točno 300 takratnih nemških mark. Viole so nestrpno pričakovale prvi sodnikov žvižg in tekmovanje v evropskih pokalih se je začelo tudi za Maribor. Že v samem začetku tekme je iz juga odmevalo izredno glasno in navdušeno ter usklajeno navijanje Viol. Takoj na začetku tekme so prižgali prve vulkane, z zanimanjem je jug opazovala več kot šest tisočglava množica na štadionu Ljudski vrt. Že v prvem polčasu so vijoličasti povedli z dvema zadetkoma, tako daje skoraj 300 glava množica Viol bila za tiste čase v velikem deliriju. V drugem polčasu so na začetku prižgali še ostali material, bengalski prašek, tu pa tam tudi kakšno vojaško dimno. Prvič v zgodovini so se na jugu pojavila manjša nesoglasja znotraj skupine, vendar so se glave kaj hitro ohladile. Nekateri posamezniki se niso strinjali s tem, da so na jugu tudi določeni ljudje iz drugih krajev Slovenije, za katere pa je bilo v sekundi jasno, da nimajo z Violami ničesar skupnega. Sam dogodek se je pozabil dokaj hitro, saj je sledil zaključni sodnikov žvižg ter visoka zmaga Maribor s 4:0. Slavje Viol je bilo za tiste čase nepozabno in kaj hitro je padla odločitev da se naredi himna NK Maribora.

Na dan povratne tekme (Viole na to gostovanje zaradi oddaljenosti niso potovale) so se Viole s skupino Čudežna polja v studiu RTV Maribor pod Pekrsko gorco snemali omenjeno himno. Približno 20 Viol se je dobilo na severu štadiona in odpravili so se pod Pekrsko gorco snemat himno. Vmes so se v marketu Benetke na mariborski tržnici dodobra založili z alkoholom, zraven so od nekod privlekli celo 3 velike zastave in tako so šli čez Studence. V studiu so snemali nekje 3-4 ure, povsem alkoholizirani so le stežka sledili navodilom glasbenikov. Čudežniki so iz minute v minuto izgubljali še zadnje živce, saj je vsaki minuti sledilo ponavljanje, vedno je nekdo od Viol zajebo situacijo. Vmes so vsi skupaj poslušali prenos tekme po radiu direktno iz Malte in ko so Viole izvedele da se je Maribor kljub porazu (2:1) uvrstil v prvo kolo pokala UEFA je bil razlog za novo fešto takoj na mestu…


Sledite nam

Obvestila

Style Selector

Layout Style

Predefined Colors

Background Image