• info@violemaribor.com

 

 

Po uspešnem nastopu v predkolu pokala UEFA je Maribor in Viole čakala nova tekma v domačem prvenstvu, v goste je prišla ekipa iz Novega mesta. Eden od članov Viol je, da bi malo zapalil ostale Viole v MKC (mladinsko kulturni center v Orožnovi ulici - v tem prireditvenem prostoru so se Viole zbirale v zgodnjih 90ih) ostalim Violam povedal, da so ga klicali Trottersi (navijači iz NM) in napovedali da bodo zlamali celi Maribor. To je bilo več kot dovolj, da so se Viole takoj začele organizirati.

Večer pred tekmo je zaradi informacije, ki se je širila z bliskovitno hitrostjo, češ da bo prišlo do incidentov nastalo izredno veliko zanimanje med mladimi mariborčani. Na zbirališče pred market Benetke na tržnici je prišlo okoli 100 Viol, bolj ali manj vsi oboroženi z palicami, verigami, bil je res fascinanten prizor, kako so Viole nestrpno čakale na dolenjce - čast mesta Maribor je bilo potrebno obranit. Kmalu zatem je prva skupina Viol, njih okoli 20 se oborožena odpravila pred jug. Tam so se članom pridružile še ostale Viole, ki niso prišle na zbor. Vse zbrane Viole niti v sanjah niso pričakovale prizora, ki se je zgodil v naslednjem momentu. Po Strossmayerjevi ulici sta se pripeljala 2 avtobusa navijačev iz Novega mesta, in Viole so takoj začele silovito kamenjat avtobus. Nekateri trottersi so viseli preko oken, in nekaj jih je utrpelo lažje poškodbe, saj so v svoje glave pridobili nemalo kamenja. Par Viol je odšlo po ostale Viole na tržnico in kaj kmalu se je pred jugom zbrala cela ekipa Viol. Policiji se kot že ničkolikokrat v podobnih situacijah niti najmanj ni sanjalo, kakšni dogodki bodo šele sledili. Viole so kmalu zatem, ko se je avtobus odpeljal naprej odpravile na jug in kakšnih 15 minut pred začetkom tekme, se je zelo glasno navijalo na tribunah in to iz obeh navijaških taborov. Naenkrat pa se je eden od navijačev iz NM odločil da bo preskočil ograjo in letel do juga in Violam pokazal svojo zadnjico. V tistem trenutku so 3 Viole preskočile ograjo in se pognale v dir za gostujočim navijačem, ki jo je hipoma ucvrl nazaj na sever. V tistem času se je še nekaj dolenjcev odločilo da preskočijo ograjo in te tri Viole so vzele cev za vodo od hidranta (to debelo op.a.) in z njo začeli mahati proti gostujočim navijačem na severu. V tistem je že posredovala policija in redarji, ki so komajda stežka zadržali še ostale Viole pred jugom, ki so preskočile ograjo.

Prvi polčas je minil v provokacijah z obeh strani. Na jugu se je zbralo okoli 120 Viol, ki pa med polčasom niso bile najbolj navdušene nad dogajanjem na severu štadiona. Viole so opazile kaotično situacijo na severu štadiona, potem ko so dolenjski navijači začeli nadlegovati mariborčana, ki je menjaval rezultat (včasih je bil semafor na severu štadiona op.a.). Viole so hipoma začele tečt proti severu štadiona preko stojišča (takrat še ni bilo ograj v LV, jug in stojišče nista bila ločena op.a.), do dolenjskih navijačev jih je ločevala zgolj še ograja na severuvzhodu štadiona. Sledilo je neverjetno kamenjanje z obeh strani. Navadni navijači Maribora na stojišču so uvideli da je vrag odnesel šalo, in so se umaknili 50 metrov nazaj na pomožno igrišče. Policija je v tem času naredila tampon cono, zgolj samo iz ene strani ograje - to je bilo premalo, saj je par Viol dolenjce napadlo iz atletske steze. Kamenja je bilo po zraku čedalje več, in tampon cona policije je bila prebita iz obeh strani. Dogajanje se je preselilo na pomožno igrišče, in policiji ni preostalo drugega kot da naredi 2 tampon coni, eno za Viole, drugo za trotterse. Okoli 50 specialcev popolnoma nepripravljeno na dano situacijo je vletelo med razgrete navijače, ki so jih pa stežka umirjali. Vso dogajanje je trajalo okoli 15 minut, na stojišču štadiona sploh ni bilo več gledalcev, saj so vsi opazovali dogajanje na pomožnem igrišču. Temparamenti trottersi so se med drugim pretepali tudi s policijo, Violam so se pridružili še ostali vročekrvni mariborski navijači, v incidentih je sodelovalo skoraj 200 ljudi. Kamenje kmalu ni bilo več dovolj, tako da je eno kot na drugo stran letelo še marsikaj drugega, nekateri so iz nekod privlekli celo kupe železja. Policija se je kmalu zatem komajda uspela organizirati, tako da je oboje navijače nekoliko ločila in jih pustila na razdalji okoli 30 metrov. Dolenjske navijače so naenkrat odpeljali iz štadiona in praktično vsi sodelujoči mariborčani v incidentih, so se podali v zasede po mariborskih ulicah. Na jugu se je medtem normalno dalje navijalo, praktično celo stojišče se je pridružilo Violam, medtem ko so ostali že čakali na Mladinski ulici, kjer so čakali na dolenjce. Ko so avtobusi zapuščali štadion iz Mladinske ulice je sledil napad na navijače iz NM. Nekaj Viol je uspelo razbiti par stekel na avtobusih, ostali pa so s koli še čakali v zasedi, zelo dobro pripravljenih za vnovičen spopad. V avtobus je nekdo uspel zalučati celo desko dolgo 2 m ki jo je odtrgal iz bližnje klopi in le sreči so se lahko dolenjci zahvalili da ni prišlo do kakšne hujše nesreče.    

Viole po tekmi od pozitivnega šoka kar nekaj česa niso dojele, kaj vse se jim je ta dan zgodilo. Glavna tema so bili incidenti in naslednji dan so bile glavne novice v časopisih namenjene dogajanju v LV. Bilo je mnogo reportaž huliganskih izgredov mariborskih in dolenjskih navijačev, tako eni kot drugi so bili nad tem nadvse navdušeni. Tako Viole kot tudi Trottersi so pokazali veliko željo po medsebojnem rivalstvu, in Viole so takoj napovedale, da pridejo ob prvi priliki takoj v Novo mesto...


Sledite nam

Obvestila

Style Selector

Layout Style

Predefined Colors

Background Image