• info@violemaribor.com

 

 

Po solidnih jesenskih navijaških predstavah na jugu leta 1991 in dobri organiziranosti za takrat relativno mlado navijaško skupino, so se Viole med zimskim premorom zbirale na košarki v dvorani Tabor, vodstvo Maribora na lestvici prve slovenske nogometne lige, pa je bilo dovolj velik magnet, da so Viole v svoji organizaciji naredile korak dalje.

Bil je čas, ko so navijaške tribune oziroma skupine na tribunah po svetu tekmovale, kdo bo naredil lepšo bakljado, tako da je bilo samo vprašanje časa, kdaj se bodo prve baklje pojavile tudi v Mariboru. Prve baklje so se po zaslugi članov takratne podgrupe Viole Apače (gre za predhodnike današnje podgrupe Viole Radgona), ki so jih priskrbeli, prižgale prvega marca leta 1992, bilo je prvo spomladansko kolo, nasprotnik pa Gorica, tekma se je končala brez zmagovalca (rezultat 1:1). Viole so začele s svojim navijaškim repertoarjem, nakar so v drugem polčasu vse baklje, ki so jih Viole prižgale končale na igrišču. Ni šlo za nikakršen protest, ker Maribor ni zmagal ali kaj podobnega, ampak je takrat bila prisotna miselnost med navijači, da če bakljo prižgeš; mora obvezno končat na igrišču. Slovenska navijaška scena je bila v povojih, za večino ljubiteljev nogometa je bil to neke vrste incident, in na podlagi tega je bila tekma prekinjena za nekaj časa. Viole so na račun tega dobile minuto slave več na nacionalni televiziji, in to je pač takrat mladim Mariborčanom bila glavna fora, da se je ime Viol pojavljalo v medijih. Klub je sicer zaradi tega dobil za tiste čase kar velike kazni in tako je prihajalo včasih kar do ˝tragikomičnih˝ situacij, saj je takratno vodstvo Viol moralo na sestankih razlagati kakšno ˝čudo sveta˝ so te baklje, in tako se je v malem prostoru nagnetlo raznoraznih funkcionarjev da vidijo toto čudo, ki povzoča prekinitev tekme.
Vodstvo Viol oziroma jedro Viol pa je na lastno pobudo šlo v nabavo bakelj aprila istega leta. Par članov se je odpravilo z zgolj 200 markami na Primorsko, kjer so s pomočjo primorskih navijačev, pretihotapili prvo pošiljko bakelj iz Italije v Slovenijo. Te baklje so Viole prižgale na sledečih derbijih z Izolo doma in Olimpijo v Ljubljani kar je bil vrhunec tistega leta.

{rokbox title=| Baklje |} images/stories/Viole/Zgodbe_zgodovine/bakle_staro.jpg{/rokbox}

Sledite nam

Obvestila

Style Selector

Layout Style

Predefined Colors

Background Image